Proiectul Premiile pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” este organizat de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, unități de învățămȃnt private aflate sub patronajul Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu” reprezentată prin prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, având funcția de Președinte al Consiliului Director şi Director General al celor două unități de învățămȃnt.
Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” a găzduit evenimentul de decernare a Premiilor pentru Știință „ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU” acordate profesorilor de științe (Chimie, Fizică, Biologie) și a două unități de învățământ de stat și particulare care s-au remarcat prin activități deosebite în domeniul STEM.
Instituit în anul 1997 de către Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” s-a acordat pentru merite în domeniul științei și tehnicii unor personalități feminine în semn de omagiu pentru cea care a fost prima femeie inginer din România și la nivel european.
„Această inițiativă ne onorează şi suntem datori să o continuăm pentru recunoașterea meritelor deosebite profesorilor care activează în domeniul știintei”, a spus doamna prof. Anca Grecu, Director al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.
Dorim să evidențiem educația STEM (Science,Technology, Engineering, Math) la nivelul municipiului Bucureşti, la nivel national și să construim o comunitate științifică formată din profesori, părinți şi alți membri ai comunității, a afirmat și prof. Cristina Costache, moderatorul evenimentului.
„Prin oameni de știință precum Elisa Leonida Zamfirescu sau Dr. Mioara Mincu dorim să promovăm modele și totodată este o datorie de onoare pentru noi să recunoaștem meritele unor profesori dedicați formării tinerelor generații”, a afirmat domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Complexului Educațional „Dr. Mioara Mincu”.
Adresându-se elevilor LTMM, a cărui specializare exclusivă este Științe ale Naturii, domnul Alexandru Ioan Mincu a subliniat importanța educației STEM/ ȘTIM care va deschide porți către cariere de viitor. „Aveți un viitor foarte bun, dar trebuie să lucrăm împreună cu seriozitate, pentru că așa cum Elisa Leonida Zamfirescu a fost o deschizătoare de drumuri pentru femeile începutului de secol XX, așa și voi aveți șansa să fiți viitorul științei nu numai a celei românești, ci a științei mondiale.”
Premiile au fost înmânate de personalități din domeniul educației, precum doamnele Elena Șerban și Gianina Georgescu – inspectori pentru învățământ particular și alternative educaționale, doamna Nicoleta Briciu – director al Casei Corpului Didactic, doamna conf. univ. dr. Irina Zarafu – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Chimie. Li s-a alăturat doamna Laura Maria Albani, director al Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, care conduce Muzeul Tehnic înființat cu mai bine de un secol în urmă de către fratele Elisei Leonida Zamfirescu, Dimitrie Leonida.
Premiul pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” – Disciplina Chimie i-a fost acordat doamnei Dogaru Niculina Ludmina, profesor de chimie al Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, sector 1, București.
Doamna Dogaru este un profesor de chimie cu adevărat remarcabil, care ne-a demonstrat că dedicarea și pasiunea pot transforma vieți și pot deschide orizonturi pentru generații de elevi. Este absolventa Facultății de Chimie, Universitatea din București, care a ales să rămână fidelă învățământului timp de 31 de ani, fiind conștientă de la începutul carierei sale că veniturile în învățământ sunt modeste.
Profesoara noastră este ghidată de crezul ferm că „elevii nu sunt făcuți pentru olimpiade, ci sunt copii care promit”. De-a lungul timpului, ea a avut elevi cu dificultăți de învățare, inclusiv CES și a învățat să lucreze cu ei într-un mod diferențiat. Cu mândrie, putem afirma că a văzut progresul individual al elevilor săi deoarece nu există elev la disciplina sa care să nu fi optat pentru chimie și să nu fi promovat examenul de Bacalaureat.
Unul dintre secretele acestei performanțe remarcabile este perseverența sa. Ea se mândrește cu resursele materiale de care a beneficiat școala în care predă, inclusiv sprijinul pentru dotarea laboratorului cu substanțe chimice. Laboratorul de chimie este tot timpul deschis experimentelor, fie că vorbim de spirtiere sau plite electrice, iar mai nou, chimia se face și virtual, laboratorul fiind dotat cu tehnologia necesară.
Proiectul pe care îl consideră cu impact major asupra sănătății elevilor și pe care l-a coordonat cu succes a fost Patrula Eco Școală, în cadrul căruia elevii au învățat să prepare alimente folosind doar ingrediente bio.
Cu un CV impresionant, deține funcții de metodist, mentor și membru al Societății de Chimie București. De asemenea, este coautor de manuale. Este o persoană pasionată de învățare și de punerea în practică a cunoștințelor acumulate, acumulând peste 500 de credite în ultimii 5 ani.
Premiul pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” – Disciplina Biologie a fost acordat doamnei prof. Ana Cojocaru, colaborator ICHB, titular al Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”
De-a lungul a 20 de ani, doamna Ana Cojocaru a luptat pentru a aduce inovația în sistemul de învățământ și în toți acești ani a învățat că trebuie să aibă răbdare. Cu o formare în Franța, a refăcut orele de biologie pe sistemul Montessori și predă STEM de 3 ani.
Consideră că pentru a reuși cu acești copii, ai generației Z, ai nevoie de o disciplină de fier, asemenea celei din armată, dar, în același timp, sensibilitatea trebuie să fie la fel de puternică. Ca profesor trebuie să știi să-ți planifici cu rigurozitate ceea ce urmează să predai, dar să ai și flexibilitatea de a schimba pe loc, să te adaptezi nivelului fiecărui copil în parte. Secretul constă în a ajuta elevul să-și găsească propriul ritm.
Dacă ar avea puterea decizională, ar schimba programa școlară și modul de predare, integrând disciplinele de matematică, biologie și chimie în mod interdisciplinar, lăsându-i pe elevi să-și exprime competențele dobândite și prin artă și muzică. Ar implementa module concentrate pe o perioadă de 3-6 luni, în care predarea să se facă în colaborare cu suportul unor ghiduri integrate, astfel încât un elev din clasa a 5-a să poată înțelege matematica din spatele unei parabole, de exemplu.
Profesoara de biologie este hotărâtă și dedicată transformării educației într-o experiență inovatoare și captivantă pentru elev, dând valoare orelor de STEM prin implementarea unor ore opționale în afara programului curricular. Desigur, recunoaște lipsurile din sistem, precum dotările, materialele didactice și ghidurile cu informații practice, laboratoarele, dar rămâne o persoană dinamică și luptătoare. Îi încurajează pe elevi să colaboreze în echipe de proiect, să gândească critic, să comunice și să-și crească încrederea în sine. Contribuția sa în acest domeniu se traduce prin creșterea încrederii elevilor în propriile lor abilități.
Premiul pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” – Disciplina Fizică a fost acordat doamnei prof. Daniela Aldea, profesor de fizică a Liceului Teoretic „Dr Mioara Mincu”
Absolventă a Facultății de Fizică din București, Fizica atmosferei și a pământului, Promoția 1989 – 1994, Daniela Aldea este o personalitate deosebită în lumea științei, cu o pasiune incontestabilă pentru explorarea efectelor acusticii cuantice și diferența subtilă între sunet și zgomot. Profesoara noastră își încurajează elevii să conștientizeze importanța schimbărilor ce au loc în jurul lor. Această pasiune este îmbinată cu interesul său pentru cultura veche, arta și moda tradițională, atât în sens propriu, cât și figurat.
Cu abordarea sa inovatoare și entuziasmul său contagios, își implică elevii într-o manieră captivantă, astfel încât aceștia să poată înțelege și aprecia complexitatea fenomenelor naturale. Doamna Aldea nu predă doar fizica, ci și o trăiește alături de elevi, fiind mereu aproape de ei și încurajându-i să se autodescopere și să se dezvolte.
Doamna profesor nu se oprește doar la cunoștințele teoretice, ci implică elevii în acțiuni voluntare, colaborând în regim de voluntariat cu Asociații Culturale pentru a promova educația patrimonială în școală și în comunitate.
Consideră că una dintre provocările sistemului de învățământ este trezirea și conștientizarea părinților cu privire la rolul important al familiei în educația copiilor. Ea crede că, în rolul nostru al oamenilor de știință, ne este dificil să vorbim despre noi înșine și să ne dezvăluim, motiv pentru care în ultima perioadă se implică în workshop-uri care dezvoltă inteligența emoțională în rândul elevilor și al colegilor săi.
Premiul pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” – Unitate de învățămȃnt publică sau privată, din rețeaua Şcolilor Asociate UNESCO a fost acordat Școlii Gimnaziale Metropolitane ARC și înmânat doamnei prof. Marina Luiza Cristea
Unul dintre proiectele de suflet al școlii care are un impact semnificativ asupra comunității profesorilor și elevilor pasionați de știință este „Târgul de Științe”, coordonat chiar de prof. Marina Luiza Cristea. Acest eveniment extraordinar reunește sute de elevi și școli participante din București și Ilfov, oferindu-le o platformă de prezentare și împărtășire a descoperirilor lor științifice.
Directorul școlii, doaman prof. Claudia Iancu, înțelege că sufletul unei școli stă în echipa sa și în oamenii care o alcătuiesc. De aceea, este mereu preocupată de confortul psihologic, dorind să le risipească profesorilor din grijile materiale, îmbunătățind baza materială și dotările, pentru a crea un mediu de învățare optim și inspirator. Fiecare copil este sprijinit și, în cazul elevilor cu dificultăți de învățare, doamna Claudia Iancu crede că sistemul are nevoie de intervenția zilnică a unei echipe de specialiști care să sprijine atât elevul, cât și cadrele didactice în procesul de predare.
Un alt proiect drag inimii sale este „Boovie Film în limba engleză”, unde elevii au oportunitatea de a-și exprima creativitatea folosind lectura.
Școala acordă o deosebită implicare familiilor în viața școlară și își susține elevii în prezentarea proiectelor finale în întâlnirile și lectoratele cu părinții.
Dacă ar avea ocazia de a fi Ministru pentru o zi, directorul școlii ar face o schimbare majoră: o lună de formare obligatorie pentru toți profesorii în Europa, pentru a le arăta că se poate să ne inspirăm și să ne îmbunătățim practicile de predare și învățare. Prin această schimbare dorește să acorde tuturor cadrelor didactice indiferent de gradele obținute, vechimea în învățământ sau disciplina predată, posibilitatea să vadă că schimbarea și inovația sunt posibile.
Premiul pentru Știință „Elisa Leonida Zamfirescu” – Unitate de învățămȃnt publică sau privată a fot oferit doamnei prof. Vasilica Ștefania Duminică, director al Școlii Gimnaziale „Ion Vișoiu” din Chitila, județul Ilfov.
Doamna prof. Vasilica Ștefania Duminică este Director de școală gimnazială, care se dedică educației și dezvoltării complete a elevilor săi. Cu mândrie, se declară Directorul unei școli „cu de toate”, având elevi din toate categoriile socio-economice, inclusiv câștigători naționali ai olimpiadelor școlare, grupuri de elevi din medii dezavantajate, dar și elevi care se confruntă cu abandonul școlar.
Acest director implicat și dedicat își folosește expertiza managerială și educațională pentru a implementa strategii eficiente în sistemul de învățământ, pornind de la o analiză detaliată a situațiilor punctuale. Discută cu fiecare părinte, familie și profesor, recurgând mereu la tehnici motivaționale pentru a sprijini și mobiliza comunitatea școlară.
Directorul Ștefania Duminică înțelege că implicarea elevilor în contexte diverse este cheia succesului lor și, de aceea, oferă oportunități non-formale variate, precum colaborări cu ONG-uri și comisii europene. Ea crede în puterea activităților extrașcolare, cum ar fi arta, sport (a adus scrima în școala sa), muzică și dezvoltarea abilităților emoționale, care să aducă bucurie și inspirație în sufletele elevilor.
Militează pentru educația STEM, conștientă fiind de impactul educației asupra mediului înconjurător și depune eforturi considerabile pentru a completa digitalizarea școlii sale. Este un lider empatic, care a format o echipă dedicată în jurul său ajungând anul acesta, după situația pandemică, la a 9-a ediție a concursului INVENTICA. De asemenea, a implementat în școala sa, opționalele „Ora de știut” și ,,Matematică și științe în societatea cunoașterii”, cu abordări transcurriculare în domeniul matematicii și științelor.
Acest director este un OM AL SOLUȚIILOR, găsind modalități de a depăși provocările cu care se confruntă județul Ilfov (fiind în extremitatea Bucureștiului), dar și sistemul de învățământ și anume lipsa resursei umane, cu preponderență profesori de știință. A găsit soluția prin colaborarea cu Teach for Romania. Mai mult decât atât, după ani de efort și muncă susținută la catedră, ca profesor de limba română, a câștigat sprijinul foștilor absolvenți care se întorc cu recunoștință pentru a susține școala în această provocare a sistemului.
Este o fire curioasă, într-o comunitate în care toți se cunosc, cu avantaje și dezavantajele acestui aspect, și care înțelege că pot exista răspunsuri ce cuprind sintagma „nu se poate”. Cu toate acestea, nu renunță și caută mereu surse alternative de finanțare și sprijin pentru atingerea obiectivelor propuse.
Artă și Sustenabilitate
Cea de-a doua parte a evenimentului dedicată elevilor a debutat cu un scurt moment de teatru interpretat de elevi ai Clubului de Teatru al LTMM coordonat de doamna prof. Claudia Croitoru Tabacu și s-a încheiat cu premierea elevilor liceului nostru care au realizat lucrări din materiale reciclabile.
Ioana Rădulescu – Director Adjunct
Ramona Bandrabur